U bevindt zich hier: Startpagina » Het reisverslag » IJsland

Woohoooooo !

Zondag, 13. Juli 2008 - 00:11 Uur

125 km, maar wel de wildste ooit....

Kijk je op kaart dan valt het best wel mee. Borgrarnes naar Mosfellsbaer. Ik had zelfs nog enige hoop dat ik vandaag Thingvellir zou kunnen halen. En wellicht was dat ook wel gelukt, maar ik had er niets te zoeken gehad: het was en is geen weer voor de camping...

Vanmorgen om half tien vertrokken, ik had er zin in ondanks het feit dat de regenjas meteen aan moest. Gelukkig was het niet al te druk op de weg. Ik had mijn handen vol aan de wind die er stond. Meestal blies hij van op zij en anders had ik hem schuin tegen. Bijzonder om te ervaren hoe een berg in eens de wind kan laten verdwijnen om hem dan vervolgens zeer geconcentreerd voor je voeten te storten.

Het lukte vrij goed om me een weg te banen door het geweld en ik was blij met mijn Alleweder. Ik kon tenminste een tempo houden en bleef enigszins droog.

Vlak voor Akranes moet de automobilist een keuze maken. Of de 11 km lange tunnel door; of 66 kilometer rond om het fjord ; de Hvalfjordur. Eigenlijk was voor mij de keuze al gemaakt. Fietsers mogen de tunnel niet in, en ik zag niet dat iemand mij op deze regenachtige zaterdag mee wilde nemen. Dus; het moest maar.

"Het fjord is prachtig hoor", was mij meermalen verteld. En ik heb de eerste 20km van het fjord meermaals gedacht "ja dat zal wel, maar ik zie alleen maar grijs'.

De fikse wind tegen veranderde naarmate ik het fjord verder in kwam steeds meer in storm. Om te testen was ik thuis wel eens gaan fietsen als het KNMI windkracht 9 voorspeld had. Dat was geen probleem. Ik zakte dan wel terug naar 23 km per uur of zo, maar het bleef goed te doen. Nu zat ik me met zo ongeveer 10km per uur een weg te banen door een storm met uitschieters naar windkracht 12 of 13 wellicht.

Wow....ook dit is 100% IJsland!!!!

(Ik vroeg me af of mijn Goretex jas het nog wel snapte. Hij moest nu wel even nat zijn van de regen als van mijn transpiratie. En welke kant moet zo'n jas dan 'opademen' ?)

Het rijden werd lastig en ik was zo aan het eind van het fjord blij met stukjes vangrail langs de weg. Daar kon ik in elk geval niet naar beneden mieteren. Het bleef kilometers lang een zaak van zeer behoedzaam rijden. Op een gegeven moment merkte ik dat ik zowel de rem er op had als aan het trappen was. Om op die manier het meeste grip te houden op wat ikzelf deed en wat de wind met me wilde.

Het was wel een pracht gezicht. De wind die hoge watergordijnen opzoog uit het fjord en het veel verder pas weer neergooide. De kleuren van het water, de bergen, de rotsen. Prachtig gewoon. 100% IJsland.

Twee keer werd ik heel even opgetild. Heel even maar. En om eerlijk te zijn. Dat vond ik zelf ook wel net iets teveel IJsland. Terug het Fjord uit bleef het behoedzaam rijden. Wel wind mee en lol... Ik heb verschillende keren mijn eigen oranje vlaggetje voorbij zien komen. Zo hard waaide het dan.

Na het fjord bleef het stormen en regenen. Ik fietste nu alleen weer langs de ringweg van IJsland, en die wordt echt druk in de buurt van Reykjavik. Vresenlijk, je fietst op een gegeven moment gewoon op de A7 of zo..

In Mosfellsbaer was het enige pension vol. De tent vond ik met windkracht 9 of 10 geen optie. Ik ben doorgefietst naar de stad waar ik eigenlijk niet zijn wilde: Reykjavik... Maar goed, droog zit ik nu wel en dat is ook wat waard. Al met al.. Wat een dag (what a ride...wow)... Ben je sixflags zat ? Koop een fiets en fiets hvalfjordur rond... Ben je het leven zat ?? Koop een fiets en fiets de ringweg rond Reykjavik rond..

Ik neem hoe dan ook een rustdag morgen......