U bevindt zich hier: Startpagina » Het reisverslag » IJsland

Attractie

Woensdag, 9. Juli 2008 - 20:36 Uur


Het blijft vreemd en het went niet. Toch zal ik er aan moeten geloven: IJsland heeft er sinds een week een nieuwe attractie bij.

Na de Geysirs; na Gulfoss; na de zwarte stranden bij Vik; na de prachtige bergen en de vele vogels: Mensen stoppen in IJsland speciaal ook voor Alleweders! Om deze (liefst met eigenaar) vervolgens vele malen op de foto te zetten.

Zit je midden in zo'n heerlijke klim, wordt je ingehaald (ja, das logisch) door een auto of camper met het raam open. Alleen en enkel een klik als ze langsrijden.

Bij anderen weet je het al, "oh jee, die gaat zo stoppen, nu maar hopen dat ze koffie of soep hebben". Inderdaad na een 200 meter zet men de auto snel aan de kant. Meestal stappen zowel een dame als de heer uit - de ene met videocamera; de andere met fototoetstel -. Vervolgs schiet ik altijd in de lach als ik ziet hoe krampachtig ze de lens naar de bergen richten; alsof daar nu net het mooiste uitzicht is. Nog 10 meter, grijns ik dan, dan ben ik aan de beurt.

en ja; binnen een bereik van 15meter wordt de lens naar de fiets gericht; ik grijns dan maar een beetje vriendelijk of zwaai vrolijk, en klik.... weer vereeuwigd. Sommige maken een praatje, Nederlanders roepen hoe trots ze zijn, anderen verklaren je vooral non verbaal voor gek.

Soms is het serieuzer; zoals vandaag een fotograaf die voor een echt boek fotos maakt of die aardige franse dame die deze zomer artikelen schrijft voor Iceland Review (of zo iets). Soms is het bijna bizar. Bij Myvatn passeerde ik vier bussen waarvan de passagiers net instapten. Iemand begint te klappen; de rest volgt; zo'n 200 mensen die applaudisseren voor een Hollander die gewoon lol in het fietsen heeft en die gek is op IJsland.

Het blijft hier een bijzondere wereld...