U bevindt zich hier: Startpagina » Het reisverslag » Denemarken en de Far Oer

Denemarken en de Far Oer

Dinsdag, 1. Juli 2008 - 19:46 Uur
Grijs..

Grijs, regen en mist. Dat is de Far Oer zoals het waarschijnlijk ook gewoon behoort te zijn. Het is niet warmer dan een graad of tien en in Thorshavn (de hoofdstad hier) kan ik inmiddels niet meer verdwalen. Het is hier maar een rare wereld. Je krijgt er met gemak de lekkerste cappuchino; de heerlijkste vegetarische soep; niets herrinnert er aan dat je hier duizenden kilometers van de rest van de wereld af zit. 40000 mensen, plop, midden in zee. Alle luxe; alle automerken zijn voorhanden; ze gaan met alle trends mee, maar oh.. dat weer en vooral het besef dat je niet onstnappen kunt aan niets; iedereen kent elkaar en anonimiteit bestaat niet (criminaliteit dus ook niet).

Ik vroeg de baas van dit Hostel of hij hier gelukkig was. Ja, zeker, was zijn antwoord, met een glimlach op zijn lippen. We kletsen even door. Hij vertelde over het weer in de winter. Nog natter dan vandaag; meestal net boven het vriespunt en altijd maar die natte sneeuw tijdens veel te korte dagen. Ik vroeg hem; maar denk je er dan wel eens aan om deze rare rotsen te verlaten. Oh ja, zeker, was zijn antwoord met een glimlach om zijn lippen; elke dag wel een paar keer......


En mijn dag ?? Wat lezen op bed, soms een rondje door de stad als het even droog lijkt te worden. En dit rare oord zo ver van de bewoonde wereld heeft draadloos internet. Dus ik luister vandaag heerlijk en ongegeneerd naar Radio 1 ...

Dinsdag, 1. Juli 2008 - 00:51 Uur
far oer

Op het moment dat ik dit schrijf is het even over half twaalf (half een bij jullie). De avond piekert er nog niet over om nacht te worden; het is gewoon licht op straat. Vanmorgen in alle vroegte aangekomen. Ik zou flink zijn en naar de andere kant van het eiland fietsen.

Een fikse berg over en die 40km; ik had er wel zin in. Negen graden, harde wind en regen, maar daar kun je je op kleden.

Ik heb het niet gehaald, maar ben halverwege (toen ik het hoogste punt van de berg gehad had) teruggekeerd. Het weer werd slechter en slechter. De wind was windkracht negen en de lucht werd donkerder en zwarter. Ik dacht alleen; en stel;stel dat ze daar geen slaapgelegenheid hebben. Wat dan?

Dus terug naar Thorshavn; 35 km op de teller en een gemiddelde stijgingspercentage van 6,8 procent. Volgens mij doe je het dan niet eens zo heel slecht. Lig nu droog in een jeugdherberg; vanavond de hele avond op het eilandje Nolsoy (dat moet zoiets betekenen als er gebeurt hier nooit wat) doorgebracht. Tussen de vogels en door het dorp. Niemand op straat, maar iedereen wist vast dat ik daar liep en in het restaurant (hotdog als enige maaltijd) verkoopt men Samson shag; alsof ik hallucineerde. De verleiding lachend weerstaan en weet; op de boot ... Phew, dat was geen makkie met al dat niets doen....

Zaterdag, 28. Juni 2008 - 20:56 Uur
Aan boord!

nog even snel een berichtje voor dat de boot het ruime sop kiest en alle verbindingen wel weg zullen vallen....

tis goed hier. Heel goed . Vandaag een pracht tocht door bossen, duinen en daar achter de zee. Het mooiste stuk Denemarken voor het laatst bewaard. Een heel mooi einde van een heerlijke eerste rookloze week (zelfs geen pleisters of kauwgom nodig gehad!)

de boot - zie foto- heeft acht verdiepingen, dus ik was blij dat ik mijn hut vond. Al lekker gedouched, zometeen de kust uitzwaaien en dan vroeg naar bed.

iedereen - goh, ik had dat noooooit gedacht - dank voor die lieve berichtjes hier

ze zijn (jullie zijn) me echt dierbaar!

Donderdag, 26. Juni 2008 - 22:19 Uur
Lege wegenDe routes die ik door Duitsland en Denemarken rij, heb ik thuis al in elkaar gedraaid. Ik had geen zin om langs te drukke wegen zonder fietspad te fietsen, dus koos ik voor de B wegen. In Duitsland ging dat prima. Elk klein dorp in Noord Friesland (ja zo heet het daar) heeft wel een bakker waar je ook heerlijk koffie kunt krijgen. Men heet je er welkom!

Hoe anders Denemarken. In elk dorp alleen enige bedrijvigheid bij de school; een winkel is een grote uitzondering en voor koffie moet je echt zoeken. Denemarken lijkt bijna een antwoordapparaat: Hallo; wij zijn er even niet; neem na de piep uw boodschap op en we bellen terug...

Gister moest ik 60 kilometer rijden voordat ik deze winkel tegenkwam. Mijn middagmaal bestond uit Brownies en 3 tomaten en een halve liter melk.

Vandaag ben ik na 45 km een andere route gaan volgen (ja dus met de fiets midden op een drukke 100 km weg) om toch nog een bakje koffie te kunnen bemachtigen. Maar dat (wel heel kleine) leed is vanaf nu in Denemarken mooi voorbij (om vervolgens op IJsland veel groter terug te keren). Morgen een dagje vrij en als het mooi weer is naar het strand hier 200 meter vandaan. De teller staat op 800 km en naar de boot is het nog 95. Die doe ik zaterdag. Heerlijk !!

Dinsdag, 24. Juni 2008 - 20:46 Uur
tonder, Denemarken

Pffff... Het was vandaag zwaarder dan anders. Waarom ? Ik zou het niet weten. Vanmorgen eerst flink klimmen en dalen en dan zie ik nu al tegen de eerste berg in IJsland op. Meteen na de boot; iets van 12km lang met een stijgingspercentage van 8%. Dus die kleine heuveltjes van vandaag... Ik moet er eerder blij mee zijn als oefenmateriaal. De wind was hard en voor het grootste deel tegen, maar dat was ook niet echt de reden dat het zwaar viel. Ik had gewoon regelmatig een dipje. Wellicht de iets voelbare spierpijn na de klimmetjes van gister; het moet bijna wel. (nee, het keurige niet roken, dat is het niet.. Vreemd genoeg gaat dat nog steeds veel beter dan ik ooit verwacht heb)

Na 145km Tonder gehaald. Net over de Deense grens. Tent opgezet en ik vond dat ik ' uit eten' mocht. Dus de stad in gewandeld. Tonder is een pracht stadje ! Veel mooie oude gebouwen; een heel leuk centrum en vanavond scheen de zon ook nog eens vol op. De pizza (tja, echt Deens he) was matig, maar het terras leuk en de avond goed. Ik weet in elk geval zeker dat ik nu met gemak de boot haal.

Allemachtig, wat is het leven toch weer prachtig

Latere bijdrage  Oudere bijdrage

Aanmelden